Rollen til sosiale medier – Angrepet på den Amerikanske kongressen 6. januar 2021

Dette innlegget kommer jeg til å snakke om påvirkningen av sosiale medier. Rollen til disse digitale plattformene hadde en stor påvirkning i forbindelse med angrepet som skjedde den 6. Januar på den amerikanske kongressen. Mennesker kommuniserer med hverandre kjemmen disse digitale plattformene for å få frem budskap, meninger og informasjon. Jeg skal gå dypere på dette, og forklare hva sammenhengen angrepet på kongressen, og sosiale medier har å gjøre.

Angrepet på den amerikanske kongressen
slutten av 2020 vant Joe Biden presidentvalget mot Donald J. Trump. Dette førte til en del motstand fra Trump om sluttresultatet.  Den 23. Desember la Trump ut et innlegg på Twitter. Han skrev «Sjette Januar, Vi sees i DC.» Ut den måneden la han ut flere innlegg hvor han oppfordret mennesker til å komme seg til Washington DC den sjette januar. Demonstrantene som møtte opp, kom med masse våpen, og det ble funnet rørbomber i bygget. Fem mennesker endte med å miste livet sitt den dagen. Demonstrantene fikk ingenting ut av å storme den amerikanske kongressen. Dette førte kun til at alle de som var med fikk konsekvenser av handlingene de hadde gjort den dagen.

(Foto hentet fra NRK)

Filterbobler og ekkokamre
I et tidligere Innlegg forklarte jeg at et ekkokammer vil si at en oppfatning eller ide blir forsterket gjennom at det blir bekreftet og repetert. Man kan si at ekkokammer er som et rom som bekrefter det du mener, og det blir mindre rom for meninger imot. Man kan bruke sosiale plattformer for dette. Man kan bruke Facebook, Snapchat, Instagram, Youtube osv. Det vises at mange bruker disse sosiale plattformene til å dele ut sine meninger og finne flere som har samme tanker som deg.  I dette tilfellet så gjelder det demonstrantene som var på Trump sin side. Trump valgte å bruke Twitter brukeren sin til at flest mulig av demonstrantene skulle møte opp den 6. Januar. Filterboble er det som sorterer informasjonen vi som brukere søker etter, basert på informasjonen om oss. Algoritmene bruker disse dataene og velger hva du skal få opp som annonser på sidene du er inne på, fordi dette er noe du tidligere har søkt opp. Algoritmene velger også å filtrere bort det du kanskje ikke har behov på å se. I dette tilfellet brukte Trump sin Twitter konto til å nå disse ekstremistene via hjelpen av algoritmene. På grunn av hendelsen Trump skapte. Førte det til at Twitter kontoen til Donald Trump ble utestengt permanent.

Sosiale mediers rolle
Rollen til sosiale medier var stort. Hadde det ikke vært for det Trump skrev på Twitter konten, hadde angrepet aldri skjedd. Alt var planlagt fra hans Twitter konto. Trump har nesten 90 millioner følgere der. Dette fører til at informasjonen kommer både lettere og enklere til de andre via algoritmene og, at mennesker deler innleggene. Ved å spre budskapet videre fører det til at folk gjør ting de aldri hadde gjort som å delta på slike arrangementer. De som deltar tenker ikke så langt, og er med på ting som fører til konsekvenser i etterkant. Hadde det ikke vært for at han hadde så mange følgere på Twitter og var svært aktiv der, kunne det hende at vi hadde sluppet en slik katastrofe. Ved å bruke sosiale medier, blir mennesker påvirket veldig lett og gjør ting vi aldri kunne ha gjort, spesielt hvis det kommer fra en person mennesker enten ser opp, er kjent eller, har hatt en stor påvirkning i landet tidligere.

Referanseliste:
Andersen, Cecilie Sigrid; Kolberg, Marit, (2021) Se meldingene Trump sendte til tilhengerne: «Vi ses i DC», Tilgjengelig fra: https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769 (Hentet den 31. Mai 2021)

Darrud, Aud, (2021) Donald Trump er permanent utestengt fra Twitter. Tilgjengelig fra: https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920 (Hentet den 31. Mai 2021)

2 Replies to “Rollen til sosiale medier – Angrepet på den Amerikanske kongressen 6. januar 2021”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *