Sosiale konsekvensene av kunstig intelligens

I mitt forrige innlegg forklarte jeg hva kunstig intelligens er, hvor mye dette har endret hverdagen vår, og hva som kan skje videre. Denne gangen skal jeg fortelle om hva slags sosiale konsekvenser kunstig intelligens kan føre til. Som jeg nevnte i forrige innlegg så er kunstig intelligens en måte hvor maskiner eller andre former for teknologiske hjelpemidler tar over jobben som mennesker gjorde før. Det å kunne overlate oppgaver til roboter er noe jeg syns et ganske spennende tema. Å skape en maskin som kan gjennomføre oppgaver på en kjappere og mer effektiv måte, er noe alle kan ha nytte av på forskjellige områder i samfunnet. Samtidig kan det være ulemper med hvor langt kunstig intelligens kan gå.

Teknologien utvikler seg hele tiden. For hvert år som går kommer det flere innovasjoner som kan erstatte menneskene. Hva disse selvbevisste maskinene kan gjøre med oss mennesker senere, er en tanke noen kan synes er skummelt. Kunstig intelligens utvikler seg stadig, og en dag kan det hende at alle jobbene i samfunnet er tatt over av roboter.

( bilde hentet fra https://www.quora.com/Will-artificial-intelligence-kill-jobs-in-the-future)

Selvkjørende biler og selvbetjente kasser

Med den stadig voksende utviklingen av teknologien, kan man forvente store endringer i fremtiden. Den fjerde industrielle revolusjon er i gang, og dette kan vi se med selvkjørende biler. Tesla har en autopilotfunksjon som gjør at hvis du skriver inn hvor du skal, så kjører den deg til der du skal ved å bruke en App på telefonen din. Du kan til og med sitte bak mens den kjører deg til destinasjonen din. Så har det kommet selvkjørende busser som Ruter kom med i 2019. Ruter er i gang med en prøveperiode for å teste disse selvkjørende bussene, hittil er de kun i Oslo.

(Bilde hentet fra Ruter)

Så har vi dagligvarebutikkene som har kommet med selvbetjente kasser. Her kan du selv slå inn de varene du skal kjøpe uten å måtte stå i kø. Disse dagligvarebutikkene har opprettet selvbetjente kasser for å unngå at det skal være så mye kø i kassene. Jeg jobber selv i dagligvarebutikk, og det skjer ofte at kunder klager på lange køer og at for få som sitter i kassa. Så med selvbetjente kasser så unngår man å måtte vente så lenge. Dette er en effektiv måte å få solgt fortere også, og få flere kunder inn som kanskje er lei av å måtte vente, og kanskje ikke har tid til å stå så lenge i de lange køene.

Fører kunstig intelligens til arbeidsledighet?

Det er mye positivt med kunstig intelligens, men det finnes også baksider. Det største problemet som trolig kommer til å oppstå etter hvert, er at det vil føre til stadig mer arbeidsledighet. De selvkjørende bilene og bussene kommer til å ta over for transport bransjen. Ruter kommer kanskje til å bytte ut bussjåførene for selvkjørende busser, som fører til at mange bussjåfører vil ha stor sjanse for å miste jobben sin. Dette er for å redusere kostnadene og gjøre arbeid mer effektivt. De selvkjørende bilene kan ta over for drosjene, Uber og andre transport tjenester som også kan føre til arbeidsledighet. Ved å implementere selvkjørende biler, reduserer de både kostnadene og gir en mer bærekraftig alternativ som er billigere. Dette kommer også til å påvirke lastebilsjøfører som driver med transport av varer og gods. Disse selvkjørende lastebilene kan erstatte jobben til lastebilsjåførene, og det kommer også til å føre til arbeidsledighet. Disse selvkjørende alternativene kan jobbe døgnet rundt og kan hold lave kostnader fordi det ikke er en person som blir timebetalt.

Det er skummelt å tenke på hva fremtiden har å tilby. Vi kan se for oss at det blir mye arbeidsledighet hvis utviklingen av teknologien fortsetter i denne retningen. Mange har kanskje ikke tenkt over i hvilken grad dette vil påvirke den enkelte. Det er mye positivt med kunstig intelligens, men det er også negative sider. Jeg selv syns at det er mye spennende med dette, vi har kommet til et punkt der mennesker prøver 3D-printe levende organer til kroppen i tilfelle vi trenger en transplantasjon. Sånne typer utviklinger er det jeg ser frem til mest.

– Josef

Referanser

Ruter (2020), Ruters selvkjørende busser på plass i Oslos indre bygater. Tilgjengelig fra: https://www.mynewsdesk.com/no/ruter/pressreleases/ruters-selvkjoerende-busser-paa-plass-i-oslos-indre-bygater-3016009 (Hentet 14. Januar 2021).

Rønneberg Swann, I (2018) Her tar teknologien over jobbene. Tilgjengelig fra: https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/her-tar-teknologien-over-jobbene-1.14104404 (Hentet 14. Januar 2021)

4 Replies to “Sosiale konsekvensene av kunstig intelligens”

 1. Hei Josef!

  Fint innlegg 🙂 Du har med relevante bilder og har grei tekststruktur med innledning, hoveddel og avslutning. Gode eksempler har du med som alltid, med kilder denne gangen. Flott!

  For å forbedre strukturen enda mer, bør du linke kildene i løpende tekst i tillegg til å oppsummere dem i en komplett kildeliste som du har gjort her. Dette gjør du ved å markere en tekst i redigeringsmodus (før du publiserer innlegget), trykker på hyperlink-ikonet (det ser ut som et kjede) og limer inn kilden der. Da vil lesere få mulighet til å trykke direkte på teksten for å bli videresendt til kilden. Hyperlinking og kildehenvisning gjelder også for bilder med mindre de er stock photos. Referanser bør også henvises som du ellers hadde gjort til en eksamen.

  Pirk; stor bokstav på S-en på overskriften

  Min utfordring til deg neste gang er å skrive litt mer 🙂

  Godt jobbet 🙂 Gleder meg til å følge deg videre!

 2. Hello! Quick question that’s completely off
  topic. Do you know how to make your site mobile friendly?

  My website looks weird when
  viewing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to resolve this problem.
  If you have any recommendations, please share.

  Appreciate it!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *