Kunstig intelligens

I denne forelesningen snakket Arne Krokan om kunstig intelligens.
Du tenker sikkert, hva er kunstig intelligens? Kort forklart så er kunstig intelligens en måte hvor alt av maskiner eller andre form for teknologiske hjelpemidler tar over den daglige jobben som vi mennesker en gang gjorde før eller driver med nå. Det å kunne gi slike oppgaver overlatt til roboter er noe jeg syns et ganske spennende tema. Å skape en maskin som kan gjennomføre oppgaver på en kjappere og mer effektiv måte er noe alle kan ha nytte av på forskjellige områder i samfunnet. Samtidig kan det være skummelt å se hvor langt dette kan gå. For hvert år som går, utvikler teknologer en ny måte å arbeide på. Ved å bygge opp roboter med kunstig intelligens, har ført til at arbeid går raskere, som igjen har ført til at utviklingen også går raskere. Kunstig intelligens er å prøve å skape et nytt liv, men bare at dette er en maskin. Det er forskere som prøver på å få disse maskinene/robotene til å være selvbevisst.

Hva slags fordeler og ulemper har kunstig intelligens?

Fordelen med kunstig intelligens er at det kan ta over og effektivisere jobber, som kan gjøre hverdagen våres lettere. Ulempen med dette kan være at folk mister jobben sin til digitale roboter. Etter hvert får disse robotene/ maskinene flere oppgaver. Mange er skeptiske på tanken av at digitale roboter skal hjelpe menneskers hverdag. Et godt eksempel er selvbetjente kasser i matvarebutikker. Bruken av disse effektiviserer handelen når man kan slippe unna lange kassakøer, og heller skanne varene selv. På en annen side har dette ført til at butikkene kan kutte ned antallet ansatte drastisk. I utlandet finnes det flere steder butikker med kun selvbetjente kasser og ingen fysisk ansatte i butikken. Er dette fremtidens butikker?  Noen er redde for at disse robotene skal få for mye intelligens og ta over menneskeheten. Forholdet mellom menneske og maskin kan fort endre seg ved en teknisk feil. Dette kan da f.eks. påvirke maskiner rundt også til å kanskje gå imot det vi har bedt om å gjøre. Hacking også er ganske kjent, det finnes mange hackere der ute, og blir man hacket kan dette få negative konsekvenser.

Hva kan kunstig intelligens brukes til?

Kunstig intelligens har kommet ganske langt. Vi har chatboter. Disse blir brukt som en alternativ kundeservice på nettside eller nettbutikk og fungerer som en robot som svarer automatisk på spørsmålene kunder skriver i chat. Mange butikker har selvbetjente kasser der du selv skanner dine egne varer og kan godkjenne din egen alder hvis du kjøper alkohol, legemidler eller tobakksvarer. Vi har selvkjørende biler. Nyere biler har fått autopilot funksjon, der bilen kjører av seg selv til den destinasjonen du trenger. Vi har fått selvkjørende busser. Kunstig intelligens utvikles hele tiden. Apple har Face ID funksjonen der du bare ser på telefonen også låser den opp for deg. Face ID funksjonen leser av ansiktet ditt, den skanner bevegelsene du gjør på ansiktet ditt. Tidligere så hadde Apple Touch ID funksjonen. Det denne funksjonen gjorde var at telefonen låste seg opp etter du satt en finger på hjemme knappen din. Denne funksjonen leser av fingeravtrykket ditt og låser kun opp til ditt fingeravtrykk og ingen andre sitt. Dette viser hvor langt disse algoritmene har kommet. Dette viser også hva brukeren av telefonen kan forvente senere når Apple kommer med flere produkter.

Arne Krokan forteller at noen helsetjenester har startet bruken av roboter til å operere på mennesker, hvor kirurger styrer disse robotene. Disse kirurgene lager en VR som vil si Virtuell Reality. De bruker dette til å sette opp mål på hva som skal gjøres, hvordan det skal se ut osv. Algoritmene som blir brukt av helsevernet klarer nå å se om du faktisk er syk eller ikke. Ved hjelp av røntgen så kan man se hva slags feil du har i kroppen, alt i fra å se hva som skjer inn i hodet ditt, til hva som ikke skal være i kroppen din, om du har sykdommer/betennelser, eller om noe er brekt osv. Disse robotene kan rette på feil leger gjør eller gjør det arbeidet som legene for ikke får gjort.

Artikkel

Jeg har fått som oppgave å velge ut en artikkel om kunstig intelligens. Denne artikkelen ble publisert 21.08.2020 av Rune Hagbartsen. Artikkelen handler om hvordan en maskin kan lære å forbedre seg over tid. Her skriver Hagbartsen at målet med kunstig intelligens er å finne en løsning som er bedre i fremtiden, og mener at maskinlæring er nødvendig. Han vil at maskinene skal klare å komme med løsning mer enn én gang, og at de skal kunne klare å repetere den løsningen flere ganger. Hagbartsen forteller at det er fremdeles mye å lære når det gjelder maskinlæring og at det har et begrenset handlingsrom. De har en utfordring, og det er å få resultatet til å forbedre seg over tid, slik at maskinen kan lære av sine egne feil.

Videre forklarer Hagbartsen at mange norske bedrifter kan ha bruk for maskinlæring som har kunstig intelligens. Dette kan kutte kostnader ved å effektivisere arbeidet.

Utviklingen av kunstig intelligens er utrolig interessant å følge på, og fremtiden er spennende. Jeg er nysgjerrig på å se hvor langt utviklingen kommer i løpet av de neste årene.

-Josef

Kildeliste
– Artikkel: Kan en maskin lære å forbedre seg over tid?”, Rune Hagbartsen, 21.08.2020:

2 Replies to “Kunstig intelligens”

 1. Hei Josef!

  Spennende lesing. Du har med mange fine eksempler og du har god tekststruktur som gjør innlegget oversiktlig å lese! Flott at du også har med bilder og en relevant artikkel 🙂

  Jeg savner at du har en mer konkret avslutning på innlegget. Her burde du oppsummere dine viktigste talking points. Avslutningen skal altså være på et kort avsnitt og ikke bare en setning.

  Husk at du må inkludere kilder til alle eksempler du tar for deg. Bloggen din er en åpen plattform, noe som betyr at du kan få lesere fra folk som ikke vet hva temaet dreier seg om og skal lære noe fra deg. Dette betyr at du må referere til kilder. Det bidrar også til at du bygger opp din egen troverdighet, og viser at du greier å gjøre din egen research uavhengig av det du har blitt lært om i forelesningene.

  Du har tatt for deg mange gode eksempler. For å få en fyldigere diskusjon, bør du drøfte dine egne perspektiver og meninger i faglig kontekst. Husk at selv om bloggoppgaven spør deg om å svare på spesifikke spørsmål, så trenger du ikke å svare på dem i nøyaktig den rekkefølgen spørsmålene kommer i. Gode blogginnlegg pleier også å ta egne perspektiver på temaet og samtidig svare på oppgaven. Basert på eksemplene du har skrevet om i innlegget – hva tenker du om de? Husk da at meningene dine skal komme fram på en faglig måte, gjerne ved bruk av teori som kan være til støtte (eller i mot!) for det du mener.

  Stå på! Jeg gleder meg til å lese mer fra deg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *